Wednesday, February 21, 2018

FT8 second round“8 years ago I was one of the first with WSPR and JT65A, while whole tribes never heard about it. Now the crowd is diving into a previously experimental digi mode. Now I quit.“ That’s what I said on January 23 this year.

The problem was that couldn’t figure out the right adjustments. I did something wrong. Technical progress in my old age is not always easy.

After reading the blog post of Bas PE4BAS I managed to do the right adjustments for FT8. 

Important is not to overdrive the RX and with TX: set a low ALC as possible. Now I have no ALC reading on my transceiver. The soundcard should be 16 bits, 48000 Hz. The right check marks, and now everything works out fine.

Today I made a lot of QSO’s on 40 meter and I must admit that it is a kind of addiction. I came into a work flow which was like PSK31 10 years ago.

Why FT8? Because almost everybody does. It is pretty silent with CW, SSB and PSK modes, except when contests are going on. So what should I do? I like WSPR, but I like real QSO’s more. Then FT8 is the best solution. 

If you can’t fight them, join them.

2 comments:

  1. Hallo Paul, ik ben blij dat het goed werkt. Nu is het zaak om niet alle stations te werken maar de leuke er uit te pikken. Zelf werk ik veel in split, maar ik heb het idee dat de meeste stations er niks van snappen. Gelukkig vaak de echte DX wel. Het idee is een rustige plek te vinden in de waterval en daar te zenden. Ik blijf daar vaak zitten en reageer daar ook op CQ van andere stations. Vaak gaat dat goed maar soms komen ze ook gewoon op mijn frequentie en dat is nou juist niet de bedoeling. Het blijft moeilijk te begrijpen maar FT8 decodeert echt alles in de waterval en niet alleen op de plek waar je zend....ah....soms wil ik het wel uitschreeuwen dat iedereen het snapt maar het blijft blijkbaar moeilijk ;-)...veel succes Paul, misschien kom ik je nog ergens een keer tegen op FT8. AL zit ik zelf meestal op 60m als ik tijd heb. Dat vind ik momenteel de leukste en rustigste band. 73, Bas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallo Bas, dat spit werken doe ik ook. Erg handig. Moest dat eerst ook uitvogelen. Maar ik geloof dat ik het nu door heb. ;-) Ik hoorde vanavond ook een Engels station G8GXP op 2 meter met FT8. Ook diverse stations in Nederland gehoord. En dat gewoon op mijn kleine vertical. 73 Paul

      Delete

Thank you for visiting my website and leaving a comment. 73 Paul

Popular Posts