Tuesday, April 22, 2014

EU wil de norm voor gebruik van PLC’s verhogen

This posting is in Dutch. Please use Google Translation when you are interested in QRM by PLC.

Dit bericht heb ik ontvangen via de VERON afdeling Alkmaar. Ik wil dit bericht delen omdat het vergaande gevolgen kan voor radiozendamateurs wanneer het gebruik van PLC gaat toenemen.

”EU wil de norm voor gebruik van PLC’s verhogen”. Dat dit voor de zend en luisteramateur gevolgen kan hebben weten we inmiddels, want de huidige PLC’s die ook gebruikt worden door Internet en TV aanbieders, om hun kanalen naar je TV te transporteren geven ook al storing op de kortegolf, immers ze gebruiken het 220 netwerk in woningen voor transport.

Dat PLC je hobby goed kan verzieken weten we dus al, maar als de EU zijn zin krijgt dan gaat de norm zeker 20000 keer hoger worden en kunnen we onze radiohobby wel bijna vergeten. Nog meer storing op de kortegolf (0 tot zeker 30 MHz ) Ook andere gebruikers dan wij als zendamateurs zullen last krijgen van deze verhoging en gaan vast en zeker protesteren. Ons elektriciteitsnet is niet geschikt voor dit soort werk en zal als een langedraad antenne gaan werken en dus veel storing veroorzaken.

In Duitsland is een petitie gestart die we ook als Nederlanders kunnen ondertekenen. Er moeten meer dan 5000 ondertekenaars zijn wil het bespreekbaar blijven via deze petitie. Viviane Reding is vice voorzitter van de Europese Commissie en zal de petitie in ontvangst nemen.

De open brief die aan haar is verzonden met deze petitie is hier te lezen: http://cq-cq.eu/ DJ5IL_OB_Reding.pdf  Wel in het Duits maar we hopen dat als onze hobby je lief is deze petitie wilt ondertekenen. De hoop en verwachting is dat er nog een weg terug is. Ook het AT heeft al in 2010 ons gevraagd naar onze bevindingen van PLC's en blijft ook een gesprekspartner.

Vele Nederlanders zijn je al voorgegaan en als je actief bent op HF dan vragen we je zeker de petitie te tekenen.

Ik heb inmiddels de petitie ondertekend.

1 comment:

  1. Heb hem net ook ondertekend. 73, Bas

    ReplyDelete

Thank you for dropping by and leaving a comment. 73 Paul

Popular Posts