Thursday, July 28, 2011

Small HF vertical

Would it be wonderful to have a small HF antenna on your roof or balcony? Yes, but almost every design e.g. EH antenna, or Isotron, Miracle Whip or helical antennas, they perform -10 or -12 dB less than a full dipole. How bad is it? I think in use with digimodes like JT65A and WSPR the software compensate the losses of the antenna. (Ahhh, don't shoot the sheriff) Click on the photo to start the video. More info in English can be found here.

5 comments:

 1. Leuk filmpje Paul.

  Interessante antenne maar om er nu gelijk 100 watts op te zetten.

  ReplyDelete
 2. Anonymous7/28/2011

  Ik heb zo een MicroVert antenne naar het ontwerp van DL7PE nagebouwd, en die doet het wonderbaarlijk goed. De versie die ik gebouwd heb is voor de 20m band, en is niet langer dan 30cm. Met digimodes en max. 20W toch QSO's gemaakt tot ver in Rusland, Noord Afrika enz...en met WSPR en 5W tot in VK....niet slecht dus hè. Als je echt geen ruimte hebt, zoals ik ooit had op een klein balkonnentje 4 hoog, dan ben je echt wel blij om met zo een antennetje HF-QSO's te maken.

  73 !

  Patrick ON4CDJ

  ReplyDelete
 3. Hallo Paul, het is duidelijk dat deze amateur een coaxkabel gebruikt als tegencapaciteit. Dat heeft voordelen en nadelen. Ik denk dat het we degelijk invloed heeft op de efficiëntie van de antenne hoe je deze tegencapaciteit neerlegt of hangt. Maar goed, hij geeft het zelf al aan, het is geen wonderantenne. Leuk ontwerp is het wel....73, Bas

  ReplyDelete
 4. Patrick,

  Het lijkt mij een variant van een EH antenne.
  Na wat ervaringen gebruik liever de coaxkabel niet meer als tegencapaciteit, geeft alleen maar narigheid.

  73, Tjeerd

  ReplyDelete
 5. Anonymous7/28/2011

  Dit is inderdaad een EH variant, en een deel van de coax dient als counterpoise (op een bepaalde afstand van de antenne wordt een choke geplaatst in de coaxlijn). Aangezien ik meestal 20W of minder gebruikte, had ik geen narigheid van RF instraling, noch van boze buren...hihi. De antenne kan wel makkelijk 100W aan hoor.

  Patrick ON4CDJ

  ReplyDelete

Thank you for visiting my website and leaving a comment. 73 Paul

Popular Posts